به گزارش راهبرد معاصر؛ مرداد ماه امسال، یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، ماجرای واردات ذرت های آلوده را دوباره داغ کرد.
خلاصه ماجرای واردات ذرت های آلوده: تابستان ۱۳۹۶ چند واردکننده دولتی و خصوصی حدود ۵۰۰ هزار تن ذرت وارد کشور میکنند. از این میزان حدود ۱۲۵ هزار تن (اعداد و ارقام مختلفی در گزارش ذکر شده ولی رقم دقیق همین ۱۲۵ هزار تن است) آلوده به سمی به نام آفلاتوکسین بود. سازمان استاندارد مجوز خروج کالا را نمیدهد و به دلایل تجاری، امکان ارجاع کالا هم نیست. دو راه باقی میماند: صادرات یا امحا. در شرایطی که واردکننده برای اخذ مجوز ورود تلاش میکند، رئیس جمهوری، دستور میدهد که کالا باید ارجاع یا امحا شود. امحای کالا هزینه و دردسر زیادی دارد و برای همین هم حالا یک خریدار که برای ذرتها پیدا شده ممکن است بتواند کالا را به کشورهایی صادر کند که استاندارد متفاوتی در این زمینه دارد یا میخواهند از این ذرت برای الکلسازی استفاده کنند.
مهدی میراشرفی رئیس کل گمرک با تاکید براینکه ذرتهای آلوده(دپو شده در بندر امام خمینی) به هیچ وجه وارد کشور نمیشود، گفت: برای اینکه خیال مردم راحت باشد ما قرار گذاشتهایم هر کشوری که این محموله ذرت را با عنوان غذای دام پذیرفت در لحظه ورود محموله به بنادر آن کشور کنسولگری یا سفارت ایران تائیدیه ورود و تخلیه در آن کشور را برای گمرک کل ایران ارسال کند.
میر اشرفی افزود: آنطور که ما از صاحبان محموله پرس و جو کردیم در زمان بارگیری محموله ذرت از مبداء، این ذرتها تائیدیه سلامت داشته اند، اما متاسفانه در طی مسیر کم کم آلوده شده اند.
میر اشرفی ادامه داد: تنها راه حل برای محموله ذرت آلوده، انتقال آنها از طریق دریا به کشورهایی است که این سطح از آلودگی برای مصارف دامی را قبول میکنند.
سازمان ملی استاندارد، گمرک و وزارت جهاد کشاورزی درباره ذرت های آلوده بیانیه مشترک صادر کردند.
در بیانیه مشترک این سازمان با گمرک جمهوری اسلامی ایران و وزارت جهاد کشاورزی درباره ذرت های آلوده آمده است: پیرو انتشار اخبار متناقض درباره ورود ذرت های آلوده، به هموطنان گرامی اطمینان می دهیم کیفیت و سلامت 350 هزار تن ذرت قبل از ورود به کشور را سه مرجع نظارتی سازمان ملی استاندارد ایران، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان دامپزشکی پایش و تایید کرده اند و سپس مجوزهای لازم برای ترخیص صادر شده است. لذا مصرف کنندگان محترم نسبت به سلامت ذرت ها و محصولات تهیه شده از این محموله هیچگونه نگرانی نداشته باشند.
در ادامه این بیانیه مشترک آمده است: تاکید می شود برای ذرت هایی که آلودگی آن در آزمایش های متعدد به اثبات رسیده، مجوز ورود به کشور صادر نشده و از ترخیص آنها ممانعت به عمل آمده است. بدیهی است، برای ارکان مختلف دولت، همواره سلامت و ایمنی مواد غذایی جامعه در اولویت قرار دارد.
دو سالی است که ذرت آلوده از برزیل وارد ایران شده است و هنوز بهدلایلی که مشخص نیست از بندر خارج نشده است. صاحب کالا بارها وعده داده بود که این ذرتها خارج خواهد شد، اما با وجود فشار برخی دستگاهها هنوز این ذرت در بندر امام وجود دارد.